Södra Skånes Snaps Sällskap

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                         

 

Maskrossnaps 

(Taraxacum vulgare) 

Plocka blommorna, ta bara det gula, stoppa i glasburk, på med vodka låt stå ett dygn, Sila bort blommorna, späd med vodka till önskad smak. Tillsätt ev. honung. Vinner inte på lagring.

OBS. Det går åt mycket blommor men de brukar ju inte vara svåra att hitta!

Fetknoppssnaps 

(Sedum) 

En liten mossliknande växt med en gul blomma som ibland används till "gröna tak". Man hittar den på stenig mager jord. 

Ta det översta, ca 30 mm, med den lilla gula blomman. Lägg en handfull i glasburk och häll på vodka. Låt stå en vecka, sila av och späd till önskad styrka. Den blir pepprig i smaken och man kan också tillsätta lite citron. 

Örten användes på grund av sin pepparsmak av munkarna i gamla tider för att krydda maten. Linné säger att sedum är bra mot skörbjugg och frossa .

Rabarbersnaps

Skala 5-6 stjälkar och stoppa ner skalen i en glasburk med en hel rabarber i bitar. Låt stå 3-4 dygn, sila av och späd med Absolut Vanilj till önskad smak.

Backagårdens midsommarsnaps

Ta några tunna skivor av en ren citron, två kvistar färsk rosmarin, sex lätt krossade svartpepparkorn, två dl söt sherry och en helflaska vodka.
Lägg alla ingredienserna i en ren glasburk med lock och låt den stå i rumstemperatur i ett dygn. 
Sila av och njut!

Rönnbär

Hur får man en god rönnbärssnaps? På senhösten plockar man rönnbären innan fåglarna tar dem. Frys ner dem några dygn, då sätts en kemisk process i gång som gör bären söta. Ta de frysta bären och lägg dem i en glasburk tillsammans med en sockerbit. Fyll på med vodka (37% eller mer). Låt burken stå tre-fyra veckor. Filtrera, späd på med vodka och tappa på flaska. Nu följer det svåraste momentet: skriv årtal på flaskan och göm och glöm den några år - den vinner på lagring! 

När du kommer ihåg den där bortglömda flaskan tar du fram den och späder med vodka till önskad smak och styrka.

Gillis Julaftonsbrännvin

Kryddor till en helflaska vodka 37,5%

En kanelstång

16-20 kardemumma kärnor

16-20 kryddnejlikor

en tsk. grovt hackad pommerans

tre sockerbitar typ råsocker

 

låt stå i 3-4 dagar smaka av under tiden ,

 när kanel smaken är lagom ta då bort den ,

blir bättre vid lagring

 

 

 

 

   Malört , den Skånskaste Snapsen

 

Gå ut i trädgården i augusti månad när malörten går i blomm , plocka en kvist  stor som på bilden tag bort de grövsta grenarna stoppa direkt i en hel flaska sprit , när det gäller malört kan man hålla sig till lägre styrka på spriten, brännvin special går bra, låt det dra i ett dygn sila av tillsätt en sockerbit .Vill man ha mer beska låt dra längre smaka av tills du är nöjd

 

 

 

 

 Klicka här för att läsa mer om malört

 

  Har du recept på någon god snaps och vill dela med dig , så kan vi lägga in den på den här sidan, har receptet någon historia är det bara roligt, kanske ett gamalt släktrecept . Vi tar med namnet om Du så önskar

Skicka till isietio@hotmail.com  eller galleri@isietio.se 

        SNAPS

    recept

    

 

       

Krösasnapsen lingon och blåbär

 

4-5 dl frusna lingon

1,5 dl frusna blåbär

 

lägg de frusna bären i ett glaskärl slå på en hel vodka minst 37,5 %  

lått stå ca två veckor, sila ifrån .Serveras till söndagssteken

 Tillbaka

Se hela bilden
 Se hela bilden

                   

 Hillarparens dränga "JÖG"

1 kvist malört

1 kvist pors

1/4 skal av en apelsin  undvik det vita 

1 msk flytande honung

1 fl brännvin Special

låt det dra 3-4 dagar smaka av och filtrera

insänt av Bertil Westerdahl Munka-Ljungby

 Tips för finsmakaren

Kryddor till en hel flaska vodkaminst 40%

   En kanelstång

16-20 kardemumma kärnor

8-10 kryddnejlikor

en tsk. grovt hackad pommerans

tre sockerbitar typ råsocker

en ½ näve russin

Tag bort pommerans, kryddnejlikorna och kanel efter 1-2 dygn, filtrera efter 3-4 dygn

Läs historien klicka här

  
  
  

 Trädgårdssnapsen (kommer att finnas i påse)

2 msk torkade nypon

1 tsk johannes ört

1 tsk rölleka

2 bitar rörsocker

Blandas med 70 cl vodka (37½%) låt dra i en vecka, filtrera smaka av ev. späd med mera vodka . 

Framtagen av Södra Skånes Snaps Sällskap 

 

   

 

 

           

 

Vallbysnapsen (Kommer att finnas i påse)

2 msk torkad pors

1 tsk grovt krossad pommerans

4 gr hel kanel

2 bitar rörsocker

Blandas med en hel flaska vodka (37½%) låt detta dra i fyra dagar, filtrera smaka av och tillsätt sockret om man tycker att det behövs

Framtagen av Södra Skånes Snaps Sällskap